این شیرینی شگفت انگیز را هر روز مصرف کنید!
به گزارش مجله سلنا، گرچه این حرارت دادن به عسل موجب می شود تا مخمر های مضر آن از بین رفته، رنگ و بافت آن بهتر شده، مانع هرگونه تبلور و شکرک زدن آن خواهد شد و حتی عمر مفید و ماندگاری عسل را افزایش دهد، اما میزان زیادی از مواد مغذی و ویتامین های موجود در ترکیبات آن را در طول فرآیند حرارت دادن از بین می برد.
عسل یک غذای طبیعی بسیار کامل و سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی است که خواص و فواید زیادی دارد و در طول تاریخ در میان مردم بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. حقیقت این است که این شیرین کننده طبیعی خواص بی شماری دارد؛ از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخم ها یا سوختگی های مختلف را می تواند درمان کند. در این گزارش به بررسی خواص عسل طبیعی خواهیم پرداخت.
عسل خام در طول تاریخ به عنوان یک درمان و راه چاره طبیعی برای بسکمک از بیماری ها و مسائل، استفاده شده است و دارای فواید سلامتی و مصارف پزشکی و دارویی متنوعی است. حتی در برخی از بیمارستان ها به عنوان درمانی برای زخم ها عمیق و سطحی استفاده می شود. بسکمک از این فواید سلامتی مخصوص عسل خام و حرارت ندیده است.
معمولاً عسل های موجود در بازار و فروشگاه های مواد غذایی به صوررت حرارت دیده و پاستوریزه هستند. گرچه این حرارت دادن به عسل موجب می شود تا مخمر های مضر آن از بین رفته، رنگ و بافت آن بهتر شده، مانع هرگونه تبلور و شکرک زدن آن خواهد شد و حتی عمر مفید و ماندگاری عسل را افزایش دهد، اما میزان زیادی از مواد مغذی و ویتامین های موجود در ترکیبات آن را در طول فرآیند حرارت دادن از بین می برد.
ویژگی های عسل
عسل معمولاً دارای انواع مختلفی در طعم، عطر، رنگ و بو، خواص و مزه است. انواع عسل بسته به عوامل و شرایط مختلفی باهم فرق دارد.
رنگ عسل
عسل معمولاً از زرد شفاف به قرمز تیره دارای رنگ بندی است. همچنین دارای رنگ های زرد روشن، زرد کهربایی، قهوه ای مایل به تناژ سبز و قرمز است. با توجه به رنگ های روشن و تیره آن به چهار گروه تقسیم می شود. عوامل مؤثر در رنگ عسل معمولاً ترکیباتی، چون کلروفیل، کاروتن، زانتوفیل و رنگدانه های گیاهی که رنگ زرد، سبز، قرمز تیره یا قهوه ای را در عسل ایجاد می کنند، هستند.
بو و عطر عسل
عسل بسته به گرده موجود در آن بوی خاصی دارد. بوی عسل وقتی وارد دهان شده و خورده می شود بیشتر احساس می شود. عسلی که بیش از حد حرارت داده شود بیشتر مواد معطر خود را از دست می دهد؛ در نتیجه بو و عطر کم تری خواهد داشت. اگر عسل در کنار ماده ای با بوی قوی نگهداری شود، قابلیت جذب بوی خارجی آن ماده را دارد. عموماً عسل های تیره نسبت به عسل های رنگ روشن دارای بوی تندتر و قوی تر هستند.
ارزش غذایی عسل
مهمترین ویژگی که موجب فواید عسل طبیعی می شود، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن است. عسل حاوی ویتامین C، ویتامین های B1، B2، B3، B5، B6، کلسیم، فسفات، سدیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، کلرید است.
خواص عسل طبیعی
عسل یک ماده مغذی بسیار مفید است که از تغییر شیمیایی شهد گرفته شده از گل ها و جوانه های میوه، به وسیله زنبور عسل تشکیل می شود و در اندامی از زنبور ها به نام معده عسل بلعیده می شود و در سلول های لانه زنبوری کندو قرار می گیرد. عسلی که در سلول های کندو قرار می گیرد و با پوشش مومی پوشانده می شود، به لطف سیستم تهویه ویژه زنبور ها به طعم و قوام مخصوص خود می رسد.
عسل دارای خواص بسکمک است که موجب محبوبیت این ماده در کل جهان شده است. این خواص عسل مانند:
1- منبع غنی از انرژی برای بچه ها و بزرگسالان
خواص عسل برای بچه ها و بزرگسالان بسیار زیاد است. عسل یک ماده غذایی با ارزش است که به عنوان غذای کامل برای بچه ها و بزرگسالان استفاده می شود. عسل تنها ماده محلی است که ساخته دست بشر نیست و به عنوان وعده غذایی کامل مصرف می شود که نیازی به تصفیه و دستکاری ندارد.
عسل به دلیل ترکیبات فعال خود برای محرک جسمی یا روحی فرد، به عنوان جایگزین قند های مصرفی کاربرد دارد و همچنین می توان از آن در درمان موارد کاهش وزن و لاغری استفاده کرد.
2- ضد باکتریایی قوی
عسل دارای خواص ضد باکتریایی بی شماری است. این ویژگی به دلیل مهار کننده های میکروبی خاص موجود در آن است که در کنار آن، همراه با گلوکز اکسیداز به آن خاصیت باکتری کشی وسیعی می بخشد. این خاصیت به محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد کمک می کنند. رادیکال های آزاد عامل پیری زودرس پوست هستند؛ همچنین به مرور موجب بیماری های مزمن یا قلبی خواهند شد.
عسل تقریباً ساختاری شبیه به آنتی بیوتیک ها دارد، زیرا توانایی کشتن بسکمک از میکروب ها، ویروس ها و قارچ ها را دارد و همچنین با سلول های بدن به طور مؤثری در تعامل است که باعث ترشح مواد ضد عفونی کننده شده که عفونت ها و مسمومیت ها را از بین می برد.
3- خاصیت آنتی اکسیدانی قوی
یکی دیگر از خواص عسل مربوط به اثرات آنتی اکسیدانی بالای آن است. به این ترتیب، به عنوان یک مکمل غذایی مفید عمل کرده و از پیشرفت بیماری های قلبی یا گوارشی جلوگیری کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. علاوه بر این، عسل دارای خواص ضدالتهابی قوی است و به بهبود سلامت چشم و بینایی کمک می کند.
4- جلوگیری از بیماری ها و مسائل گوارشی
برخلاف قند های تصفیه شده و ساده مانند ساکارز، عسل در معده تخمیر نمی شود، زیرا مدت زیادی در معده باقی نمی ماند؛ چون به سرعت هضم می شود؛ بنابراین خطر تجمع و تهاجم باکتری ها را ایجاد نمی کند و مستقیماً از روده کوچک به جریان خون می رود؛ بدون اینکه باعث تحریک سیستم گوارشی شود.
عسل به درمان مسائلی، چون سوء هاضمه، عفونت های روده ای و همچنین در درمان یبوست های مکرر، یک ملین خفیف محسوب می شود، زیرا فعالیت روده ها را به طور مناسب افزایش می دهد. همچنین اختلالات گوارشی را نیز تا حدودی درمان می کند، زیرا باعث از بین بردن اسیدیته اضافی در معده می شود که اغلب منجر به زخم معده و سوزش می شود.
5- پیشگیری از سرطان
عسل حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان های بسکمک است. در واقع یکی از آنتی اکسیدان های منحصر به فرد تنها در عسل یافت می شود و مشخص شده است که این نوع از آنتی اکسیدان ها نقش بسزایی در پیشگیری از سرطان و جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی به ویژه در موارد سرطان مری، دهان، روده و معده خواهند بود.
6- درمان زخم ها و سوختگی ها
عسل حاوی آنزیمی در ترکیبات خود بوده که مسئول تولید پراکسید هیدروژن است که آن را در درمان زخم ها و تسکین درد، ضدعفونی کردن آن ها و جلوگیری از رشد میکروب ها و باکتری ها مؤثر می کند و با ایجاد محیط اسیدی، موجب جلوگیری از عفونت زخم ها، جراحات و سوختگی ها خواهد شد.
استفاده موضعی از عسل در سوختگی های سطحی به بهبود آن ها با سرعت زیاد و مؤثرتر کمک می کند و با خاصیت ضد باکتریایی خود از عفونت در آن جلوگیری می کند.
7- خواص عسل برای زیبایی پوست و چهره
عسل برای پوست و صورت فواید بسکمک دارد، زیرا عسل موجب لایه برداری پوست شده و برای درمان اگزما، پسوریازیس و آکنه نیز مؤثر و مفید است؛ زیرا دارای خواص ضد باکتریایی بسیار قوی است. استعمال عسل به رفع خشکی پوست و ترک های پا کمک می کند. از این رو در ساخت بسکمک از لوازم آرایشی و صابون هایی که به جوان سازی پوست کمک می کنند استفاده می شود.
8- خواص عسل برای درمان سرفه
عسل یک داروی مؤثر و بی خطر برای سرفه بچه ها بدون عوارض مانند به نسبت دارو های شیمیایی است، زیرا به رفع خلط، عفونت گلو و رفع سرفه کمک می کند؛ در نتیجه در ساخت بسکمک از دارو های سرفه گنجانده شده است.
9- فواید عسل برای مو ها
عسل یکی از پرکاربردترین ماسک های طبیعی برای آبرسانی و لطافت به مو های شماست. استفاده از عسل در ماسک های مخصوص مو تأثیر زیادی در مرطوب کردن پوست سر خشک و مو های خشک و کدر دارد. رشد مو های طبیعی سالم را نیز تقویت می کند.
10- ضد التهاب قوی
در کنار اینها، یکی دیگر از ویژگی های مهم عسل ضد التهاب بودن آن است. عسل توانایی نابودی باکتری ها را دارد. هنگامی که در ترکیب ماسک های پوستی استفاده می شود، به بهبود آکنه های موجود در مدت کوتاهی کمک می کند و با تأمین رطوبت، پوست را نرم و مرطوب می کند.
زنبور عسل فوق العاده با هوش است
سید مرتضی صفوی، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتگو با فارس درباره خواص عسل بیان داشت: زنبور های عسل حشراتی فوق العاده با هوش هستند؛ با قدرت یادگیری و دستگاه های بویایی و هوا نوردی پیچیده همراه با خاطره پردازی پیشرفته که به وسیله آن می توانند بهترین، مالی ترین، مقرون به صرفه ترین و پر انرژی ترین منابع شهد گل ها را بیابند.
وی ادامه داد: در حین چرا، آن ها استراتژی هایی در پیش می گیرند که مشتمل است بر محاسبات مربوط به فاصله پیموده شده، مدت زمان طی شده در طول پرواز و میزان انرژی صرف شده که مصرف انرژی کارآمد و مقرون به صرفه غذا در برابر میزان شهد برداشتی را امکان پذیر می سازد.
این استاد تغذیه یادآور شد: چنین به نظر می رسد که نسبت 1 به 1 فروکتوز به گلوکز در عسل برای بیودینامیک زنبور عسل و تامین سوخت برای مغز و تقاضا های مرتبط با حرکت، در حالت بهینه قرار گرفته است؛ یعنی همان چیزی که در انسان دیده می شود.
خواب راحت با خوردن عسل
صفوی گفت: عسل وقتی به شکل خردمندانه به عنوان جزئی از رژیم غذایی سالم مصرف شود تولید گلیکوژن بدن را بهینه می سازد. وقتی پیش و در حین ورزش در طول روز کاری و پیش از استراحت خورده شود خوابی راحت و بدون استرس را در طول شب به همراه دارد.
عسل شفابخش است
وی شرح داد: در حین استراحت، عسل آزاد شدن ملاتونین را که برای خواب با کیفیت، بهبودی، ترمیم و ساختن بافت های تازه و ایجاد حافظه درازمدت برای بازیافت در آینده مورد نیاز است را تسهیل می کند. عسل شفابخش است. به کبد با میزان مناسب ذخیره گلیکوژن سوخت رسانی می کند. کلیگوژن کبد، سوخت مغز است؛ میزان غیر کافی گلیکوژن کبد باعث آزاد شدن گلوکوکورتیکوئید هایی می شود که برای تولید سوخت های جایگزین برای مغز نیاز است.
این استاد تغذیه متذکر شد:تولید مزمن گلوکوکورتیکوئید ها با استرس های سوخت و سازی و اکسیداسیون بین سلولی ارتباط دارد. استرس های سوخت و سازی و اکسیداسیون بین سلولی منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری ها می شود.
عسل درمان کننده بسکمک بیماری ها
وی ابراز کرد: عسل برای بسکمک از بیماری ها مانند دیابت، افزایش تری گلیسیرید های خون، چاقی بزرگسالان و بچه ها، اختلالات خواب، افزایش فشارخون، اختلالات معده ای، روده ای، عملکرد سیستم ایمنی، افزایش هموسیستئین در خون، بهبود حافظه و کاهش اضطراب، بهبود فعالیت های مغزی، کاهش ابتلا به برخی از انواع سرطان ها، درمان جنون، آلزایمر و دیگر بیماری های مخرب اعصاب، سوخت و ساز کبد و فعالیت های سم زدایی آن مفید شناخته شده است.
صفوی افزود:همچنین تحقیقات در زمینه خواص درمانی عسل در موارد دیگری نظیر تب تیفوئید، سل مقاوم، و در تب در رده نتایج قابل توجهی در پی داشته که اثرات درمانی عسل را توسعه بیشتری می دهد.
منبع: فرادید