شروع جنگ تجاری ترامپ

به گزارش مجله سلنا، خاتمه تهدید دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا آتش جنگ تجاری را آن هم با اصلی ترین شرکای بازرگانی این کشور روشن کرد. از نخستین دقایق روز آدینه به وقت شرق آمریکا، صادرنمایندگان فولاد و آلومینیوم از کشورهای اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک باید به ترتیب 25 و 10 درصد تعرفه جدید به دولت آمریکا پرداخت نمایند.

شروع جنگ تجاری ترامپ

ترامپ در راستای تحقق اهداف ملی گرایان آمریکایی که در شعار نخست آمریکا عینیت یافته، به بهانه تأمین امنیت ملی از جمله فراوری فولاد و آلومینیوم داخلی برای مصارف نظامی، تعرفه های جدیدی را وضع نموده است. دولت ترامپ مدعی است که وابستگی شدید صنایع اسلحه سازی به فولاد و آلومینیوم وارداتی از خارج از کشور، موجب تضعیف امنیت ملی آمریکا شده و ارتش این کشور به دیگران وابسته خواهد شد. البته نجات صنایع فلزی بحران زده آمریکا و حفظ فرصت های شغلی کارگران صنعتی در برابر ورود محصولات ارزان قیمت خارجی، از دیگر اهداف ترامپ در آغاز جنگ تجاری با متحدان آمریکا عنوان شده است.

گفته می گردد با اجرای تعرفه های جدید، از حداقل 160 هزار کارگر آمریکایی حمایت می گردد. البته افزایش تعرفه های فولاد و آلومینیوم وارداتی با خشم فراوان نزدیک ترین متحدان تجاری آمریکا همراه شده و آنان نیز واشنگتن را به طرح شکایت در سازمان تجارت دنیای و اتخاذ اقدامات تلافی جویانه تجاری تهدید کردند. پیش بینی می گردد واردات فولاد، محصولات کشاورزی و دامپروری و بعضی از محصولات مصرفی آمریکایی در کشورهای اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک مشمول تعرفه های جدید شوند. چنین رویکردی، جنگ تجاری در دنیا را شعله ورتر خواهد نمود؛ به ویژه اینکه چند روز بعد از توافق آمریکا و چین برای پرهیز از ورود به چنین جنگی، کاخ سفید بیان کرد بر حداقل 50 میلیارد دلار صادرات چین به آمریکا تعرفه های شدیدی اعمال خواهد نمود. چین نیز متقابلا از اعمال تعرفه به همین میزان بر واردات آمریکا سخن به میان آورده است.

اغلب اقتصاددانان در خصوص تأثیرات مخرب جنگ تجاری بر تمامی طرفین درگیر هشدار داده اند و نتیجه آن را باخت - باخت عنوان نموده اند. گرچه افزایش تعرفه بعضی کالاهای وارداتی به آمریکا در کوتاه مدت به تقویت فراوری ملی و حفظ مشاغل کارگران آمریکایی خواهد انجامید؛ اما، این رویکرد در میان مدت، افزایش قیمت کالاهای ساخته شده با استفاده از مواد اولیه وارداتی و از دست رفتن بازارهای صادراتی برای کالاهای آمریکایی را نیز به همراه خواهد داشت. درحال حاضر میلیون ها فرصت شغلی در آمریکا مستقیم یا غیرمستقیم به صادرات کالا و خدمات وابسته است. بعضی از برآوردها حکایت از آن دارد که در صورت گسترش جنگ تجاری کنونی به چین، حداقل شش میلیون فرصت شغلی در آمریکا در معرض خطر قرار خواهد گرفت.

همچنین با افزایش قیمت ورق های فولادی و آلومینیومی در پی افزایش تعرفه های وارداتی، در نهایت قیمت محصولاتی مانند خودرو، خطوط انتقال انرژی و انواع تأسیسات زیربنایی فلزی افزایش خواهد یافت و هزینه آن از جیب مصرف نماینده آمریکایی، از جمله کارگران پرداخت خواهد شد؛ همان گروهی که ترامپ در دفاع از منافع آنان جنگ تجاری به راه انداخته است. البته در جنگ تجاری، شرکای آمریکا نیز آسیب خواهند دید. به عنوان مثال، از هر سه کارگر آلمانی، دو کارگر به فعالیت های ناشی از صادرات وابسته هستند و عمده کالاهای ساخته شده در اروپا، کانادا و مکزیک در نهایت از بازار سیری ناپذیر آمریکا سر در می آورد. ملی گرایان مالی در آمریکا امیدوار هستند در جنگ تجاری، در نهایت، کشورهای دنیا به خواسته های آمریکا تن دهند و قراردادهای تجاری بهتری با واشنگتن منعقد نمایند. دونالد ترامپ که بارها خود را بهترین و پیروز ترین مذاکره نماینده تجاری در دنیا معرفی نموده است، میخواهد با استفاده از ابزار زور و اجبار، شرکای تجاری را به تجدید نظر در توافقات دوجانبه و منطقه ای وادار کند. به همین دلیل نیز دولت کنونی از پیمان ترانس - پاسیفیک خارج شد و هم اکنون پیمان نفتا در آستانه ازهم پاشیدن واقع شده است. با این حال، اگر تدبیر ملی گرایان آمریکایی برای مذاکره از راه جنگ تجاری ثمر بخش نباشد و قدرت های عظیم دنیای نیز سیاست های حمایت گرایانه آمریکایی را در پیش گیرند، دنیا به 90 سال پیش در دهه 1930 باز خواهد گشت که حمایت افراطی از فراوری ملی و اعمال تعرفه های سنگین، رکود مالی عظیمی را رقم زد و به جنگ دنیای دوم منجر شد. حتی اگر چنین آینده تیره و تاری پیش روی اقتصاد دنیا قرار نگیرد، نابودی دستاوردهای چند دهه تجارت آزاد دور از انتظار نخواهد بود.

منبع: شرق

*کارشناس مسائل آمریکا

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 18 خرداد 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: selena-fan.ir شناسه مطلب: 878

به "شروع جنگ تجاری ترامپ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شروع جنگ تجاری ترامپ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید