تب بر برای بازار درحال مرگ
به گزارش مجله سلنا، تهران (پانا) - سیاست های دولت در بازار گردشگری مانند نوشداروی پس از مرگ است، زیرا در این شرایط وخیم گردشگری پس از شیوع کرونا که منجر به تعطیلی بسیاری از استارت آپ ها شده و خسارت های مالی گسترده ای برای کسب وکارهای آنلاین وارد آورده به ابلاغ مصوبه ای برای مشکل سال 97 این مشاغل اقدام نموده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، در سال 97 مشکل اساسی کسب وکارهای آنلاین در دریافت مجوز، نداشتن محیط کاری متناسب با قوانین تدوین شده وزارت گردشگری بوده است و اینک در حالی که این کسب وکار در حال مرگ و تعطیلی کامل است و مشکل قبلی با توجه به شرایط موجود به حاشیه رفته و اهمیت و اثر آن برای بخش خصوصی به صفر رسیده است اقدام به تصمیم گیری درباره لغو این قانون نموده اند.
کسب وکارهای آنلاین اکنون با دو مشکل اساسی صدور ویزا برای گردشگران خارجی و کاهش سفرهای داخلی روبرو هستند و باتوجه به دادن تب بر برای بازار درحال مرگ به فعالان گردشگری و بخش خصوصی این طور به نظر می رسد که متولی گردشگری از مسائل به وجود آمده در شرایط کرونا آگاه نیست. با افزایش شیوع کرونا در ایران و دنیا صدور ویزای گردشگری و زیارتی در سامانه ویزا الکترونیکی غیرفعال شده و امکان ورود هیچ گردشگری به ایران وجود ندارد و این در حالی است که براساس اعلام بعضی از استارت آپ ها در هفته بیش از 500 درخواست ویزا برای سفر به ایران از کشورهای مختلف داده می گردد. وزارت گردشگری می تواند با ارائه پلت فرم های مربوط به پروتکل های بهداشتی به سازمان های مرتبطه همچون ستاد مدیریت مقابله با کرونا و وزارت خارجه اقدام به تسهیل در دریافت ویزا نمایند.
باتوجه به اینکه سفرهای گروهی با تور خارجی از سوی آژانس های مسافرتی و استارت آپ ها حرفه ای و با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی انجام می گردد به مراتب آسیب های کمتری به سلامت جامعه وارد خواهد نمود و متقابلا به فعالان بخش خصوصی جانی تازه می دهد و امکان بازیابی و جبران خسارت ها را برای آنها فراهم می نماید. در بخش سفرهای داخلی نیز می توان همانند سایر کشورهای دنیا که بر گردشگری داخلی متمرکز شده اند و خط مشی سازمان دنیای گردشگری مبتنی بر توسعه گردشگری روستاها را دنبال می نمایند به ارتقا و تقویت بازار گردشگری داخلی به وسیله فعالان بخش خصوصی اقدام کرد و با اجرای تورهای داخلی متناسب با پروتکل های ارائه شده از سوی وزارت بهداشت به توسعه گردشگری داخلی و به ویژه توسعه روستاها دست یافت. در نشستی که در کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران با حضور معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار گردید، مطالبه اصلی فعالان بخش خصوصی ایجاد شرایط مطلوب برای دستیابی به شکل تازه ای از گردشگری بود که اکنون اغلب کشورهای پیشرفته آن را به اجرا درآورده اند و در دنیا نیز به شدت رواج پیدا نموده است. به همین دلیل کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران طرحی مبنی بر ایجاد و شکل گیری یک اکوسیستم خلاق و نوآور با یک هدف بلندمدت با همکاری تمامی بخش های دولتی و خصوصی را مطرح نموده است.
هم اکنون شکل جدیدی از گردشگری در دنیا رواج یافته که پایه و اساس آن نو آوری است که نشان دهنده آینده گردشگری در دنیا محسوب می گردد. از سال2017 تا به امروز حدود 94 میلیارد دلار در حوزه گردشگری سرمایه گذاری شده که همین امر موجب شده بیش از 76 مدل جدید استارت آپی در گردشگری دنیا شکل بگیرد. اغلب کشورهایی که به شکل سنتی فعال بوده و حوزه گردشگری پرقدرتی داشته اند امروزه درحال پیوستن به کسب وکارهای نوآورانه هستند. در ایران به دلیل مخالفت هایی با این امر و ایجاد موانع گسترده، فعالیت استارت آپ ها به ویژه در زمان بحران کرونا را با مسائل جدی روبرو نموده است. براساس آمارها تنها 6درصد از اعضای اتحادیه کسب وکار مجازی را فعالان گردشگری و صنایع دستی تشکیل داده اند که در واقع حدود 120 کسب وکار آنلاین را شامل می گردد. این در حالی است که در ایران بیش از 3 هزار کسب وکار آنلاین گردشگری و صنایع دستی فعالیت دارند. دلیل عمده این تفاوت آماری فعالیت این کسب وکارها به صورت مجازی و اینترنتی است که احتمالا تا چند سال قابل شناسایی نیستند. بوروکراسی های موجود برای دریافت مجوز یکی از عظیم ترین مسائل و موانع بر سر راه بخش خصوصی برای انجام فعالیت های آزادانه آنها است. باتوجه به خسارت های سهمگین بر بخش خصوصی تسهیل سازی در مجوز یا حذف بند ب که مربوط به داشتن محیط کاری مجزا بوده فعالان را از شرایط وخیم به وجود آمده نجات نخواهد داد و باید به مسائل اساسی تر و مهم تر همچون تسهیل در صدور ویزا و ایجاد شرایط سفرهای داخلی توجه گردد.
منبع: خبرگزاری پانا