دلار 2020 را صعودی به سرانجام رساند
به گزارش مجله سلنا، خبرنگاران : ارزش دلار مقابل بسیاری از ارزهای جهانی افزایش یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می گیرد، در معاملات امروز با 0.31 درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح 89.927 واحد بسته شد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا و رویترز، شرایط کنونی مالی آمریکایی باعث شده است تا معامله گران نسبت به احیای سریع دلار پس از عملکرد بد آن در سال 2020 چندان خوشبین نباشند. تحلیل گران به دلیل آنچه آن را کسری دوقلو عنوان می نمایند، معتقدند فشار روی دلار کماکان بالا خواهد بود. این کسری دوقلو مربوط به کسری بودجه دولت و همچنین کسری تراز حساب تجاری است. طبق اعلام سایت رسمی اعلام بدهی آمریکا، میزان بدهی های دولت این کشور تا انتها ماه دسامبر 2020 به 27 تریلیون و 553 میلیارد و 496 میلیون دلار رسیده است. کسری بودجه دولت آمریکا تا انتها ماه دسامبر نیز به سه تریلیون و 236 میلیارد و 352 میلیون دلار رسیده است.
در ادامه اختلاف نظر بین سران دو حزب اصلی آمریکا، میچ مک کتنل- رهبر جمهوری خواستار در مجلس سنا طرحی را ارایه داده که در آن که خواستار افزایش یارانه پرداختی به شهفرایندان آمریکایی از 600 دلار فعلی به 2000 دلار است. از آنجایی که انتخابات میان دوره ای مجلس سنا مشخص نماینده اکثریت دوره بعدی خواهد بود، هر دو حزب در کوشش هستند تا غلبه بر بحران مالی ناشی از کرونا را به نام خود ثبت نمایند و از این طریق آرای رای دهندگان را به سبد نامزدهای حزب خود بریزند.
تا به امروز دو میلیون دوز از واکسن کرونا در آمریکا توزیع شده است که ایالت کالیفرنیا با تحویل دریافت 300 هزار دوز واکسن در صدر واقع شده است و پس از این ایالت نیز ایالت های تگزاس و نیویورک به ترتیب با تحویل دریافت 146 هزار و 988 دوز و 140 هزار دوز در رده های بعدی قرار دارند. با این حال آنتونی فاوچی- مقام ارشد قرارگاه مقابله با کرونا در آمریکا با ابراز نارضایتی از فرایند کنونی گفته است که با تداوم این رویه، آمریکا نخواهد توانست به برنامه قبلی برای توزیع 20 میلیون دوز واکسن تا انتها ماه ژانویه دست پیدا کند. با بیش از 19 میلیون مبتلا و 330 هزار کشته، آمریکا اصلی ترین کانون درگیر با کرونا در دنیا است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا به صورت رسمی با توافق برگزیت موافقت کردند و طبق اعلام سباستین فیشر- سخنگوی دولت آلمان- که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، با این کار راه برای اجرایی شدن توافق از ابتدای سال 2021 میلادی هموار می گردد. خبر دیگر از اروپا اینکه به دلیل استقبال بالای شهفرایندان اروپایی از واکسن کرونا، دولت ها مجبور به اعمال اولویت بندی دریافت واکسن شده اند. حدود 450 میلیون نفر در سطح اتحادیه اروپا زندگی می نمایند و از زمان آغاز بحران تا به امروز بیش از 350 هزار شهفرایند اروپایی جان خود را بر اثر ابتلا به کووید-19 از دست داده اند.
با توافق انجام شده بین لندن و بروکسل، بن بست در مذاکرات برگزیت پس از حدود چهار سال به انتها خواهد رسید. با وجود آنکه بخش بزرگی از مبادلات تجاری دو طرف به مانند قبل ادامه پیدت خواهد نمود اما در زمینه مهاجرت و رفت و آمد شهفرایندان اتحادیه اروپا و انگلیس به خاک یکدیگر با محدودیت های زیادی همراه خواهد بود. هنوز دو طرف به توافق بر سر میزان دسترسی بخش بانکی و مالی انگلیس به بازار اتحادیه اروپا نرسیده اند و بعید است اتحادیه اروپا با دسترسی کامل بخش مالی و بانکی انگلیس به بازار خود موافقت کند.
در اقدامی که می تواند به عنوان سیگنالی مثبت از طرف چین برای کاستن از تنش های تجاری با آمریکا ارزیابی کرد، وزارت دارایی چین با صدور بیانیه ای اظهار داشت که معافیت شش محصول وارداتی خود از آمریکا که مشمول تعرفه نمی شوند را تمدید می نماید. این معافیت طبق اعلام طرف چینی به مدت 12 ماه اعتبار خواهد داشت و در راستای عمل به تعدات این کشور در فاز نخست توافق تجاری با آمریکا انجام می گردد. چین در قالب فاز نخست توافق تجاری خود با آمریکا متعهد به افزایش واردات خود از این کشور با هدف کاستن از مازاد تراز حساب تجاری خود است.
سال 2020 برای دلار در شرایطی به انتها می رسد که آسیب گسترده کرونا به اقتصاد این کشور و وادار شدن بانک مرکزی به چاپ گسترده پول، دلار را زیر فشار شدیدی قرار داد. ارزش دلار مقابل ارزهای معتبر دنیای در سال 2020 به طور متوسط شش درصد کاهش را تجربه کرد تا بدین ترتیب یکی از بدترین سال های دلار در طول یک دهه اخیر به ثبت برسد. بسیاری از کارشناسان ارزی معتقدند استقراض سنگین کسب و کارهای آمریکایی و کاهش توان مالی مصرف نمایندگان این کشور باعث خواهد شد دلار در ماه های نخست سال 2021 نیز کماکان تحت فشار باقی بماند.
یک سال از مواجهه دنیا با ویروس کرونا می گذرد و با توجه به فرایند فعلی در سال 2021 نیز شاهد باقی ماندن این ویروس در صدر کانون توجهات معامله گران خواهیم بود. دنیا در حالی وارد سال نو می گردد که کماکان محدودیت های زیادی در تجارت خارجی، گردشگری و سیاست های پولی وجود دارد و توان مالی کسب و کارها نیز به دلیل تبعات مالی و تجاری کرونا به میزان محسوسی کاهش پیدا نموده است. کمبود نقدینگی و کاهش محسوس جریان سرمایه ای از اصلی ترین دلایلی هستند که می توانند احیای رشد مالی در نقاط مختلف دنیا را تحت تاثیر قرار دهند.
کیت جوکیس- استراتژیست ارزی بانک سوسیت ژنرال گفت: به زبان ساده از نظر معامله گران ارزش فعلی دلار بیش از حدی است که باید باشد و برای همین فکر می کنم روزهای بد دلار ادامه دارد. بازارها به آن چه در حوزه سیاست گذاری پولی رخ می دهد واکنش نشان می دهند و با شرایط فعلی فشار زیادی روی دلار است. در مقایسه با ماه های ابتدایی سال جذابیت دلار برای بسیاری از معامله گران کاهش پیدا نموده است.
شاخص دلار
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای دنیای را اندازه می گیرد، در معاملات امروز با 0.31 درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح 89.927 واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل 1.129 دلار اعلام شد (نرخ های فوق بر حسب ساعت انتهای معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است).
ارزهای اروپایی
در تازه ترین دور از معاملات، پوند با 0.37 درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای 1.366 دلار مبادله شد. یورو 0.53 درصد پایین رفت و با ماندن در کانال 1.22 به 1.222 دلار رسید.
ارزهای آسیایی
در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با 0.35 درصد افزایش به 103.261 ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای 1.298 دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل 6.527 یوان چین اعلام شد.
منبع: اقتصادنیوز