طرز تهیه حلوای به طلایی و لذیذ
به گزارش مجله سلنا، حلوای به یکی از حلواهای محلی شمال ایرانه که بیشتر تو استان گیلان درست می شه. پایه اصلیش به رنده شده ست که با آرد تفت داده و کره ترکیب می شه. این رنگی شبیه طلایی تا نارنجی داره و عطر ملایمی از زعفرون و گلاب می گیره. نسبت به حلواهای معمولی، بافتش نرم تره و مزه شیرینش کمی میوه ایه، چون از خود به داخلش استفاده می شه. معمولا این حلوا رو موقع فصل پاییز که به تازه ست می پزن و به علت وجود میوه، هم طعم متفاوتی داره هم ارزش غذایی بالاتری. در این مقاله از در ، ما طرز تهیه حلوای به رو آموزش میدیم.
طرز تهیه حلوای به در یک نگاه
برای تهیه حلوای به، اول به را پوست بگیرین، دانه هاش را دربیارین و رنده کنین. نشاسته گل را جدا توی آب سرد حل کنین و زعفرون را دم کنین. به را در کره یا روغن حیوانی تفت بدین تا نرم بشه، بعد زعفرون، پودر هل، شکر و گلاب را اضافه کنین. کمی که خنک شد، مایه را داخل غذاساز بریزین و میکس کنین تا کاملاً صاف و له بشه.
بعد دوباره به قابلمه برگردونین و محلول نشاسته را کم کم اضافه کنین و مدام هم بزنین تا غلیظ بشه. وقتی از دیواره جدا شد و براق شد، از روی حرارت بردارین و داغ داخل ظرف بریزین. موقع سرد شدن می تونین با خلال پسته و بادوم تزئینش کنین.
برای خوندن اندازه مواد اولیه، مراحل و طرز تهیه حلوای به ادامه مطلب رو مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه حلوای به
| مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
| به (رنده شده) | 2 عدد میانه |
| نشاسته گل | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
| شکر | 3/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
| کره یا روغن حیوانی | 100 گرم |
| زعفران (دم نموده غلیظ) | 2 قاشق غذاخوری |
| گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
| آب | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
| خلال پسته و خلال بادام و پودر نارگیل | برای تزیین حلوای به |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: حدود 15 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت حلوای به: 30 تا 35 دقیقه
اندازه کالری در هر 100 گرم حلوای به: حدود 230 تا 250 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه حلوای به گیلانی
حلوای به یه شیرینی سنتی پاییزیه که بافتش به خاطر استفاده از نشاسته گل و به، لطیف تر از حلواهای معمولیه. اگر درست و با حوصله آماده بشه، رنگش طلایی براق درمیاد و عطرش با زعفرون و هل خیلی خوب درمیاد.
مرحله اول: به را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه حلوای به، به ها رو خوب بشورین چون پوستش ممکنه کمی کرک داشته باشه. بعد با پوست کن یا کارد، لایه نازکی از پوست به رو جدا کنین. هسته ها و قسمت سفت وسطش رو دربیارین چون باعث می شن موقع پخت، بافت حلوا دونه دونه و خشک بشه. به رو رنده کنین (رنده ریز بهتره چون زودتر می پزه) و کنار بذارین تا سیاه نشه. اگر دیدین رنگش تیره می شه، چند قطره آبلیمو بریزین روش.
مرحله دوم: نشاسته گل را حل کنید
نشاسته گل رو داخل یه ظرف بریزین و کم کم یه لیوان دسته دار فرانسوی آب سرد بهش اضافه کنین. با قاشق یا همزن دستی هم بزنین تا کاملاً حل بشه و دونه ای باقی نمونه. اگه نشاسته گل خوب حل نشه، موقع پخت گلوله گلوله می مونه و ظاهر حلوا خراب می شه. بعد از اینکه محلول صاف شد، بزارین کنار و هر از گاهی هم بزنین تا ته نشین نشه.
شما می تونید نشاسته گل رو به صورت یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله سوم: زعفران را دم کنید
رشته های مرغوب زعفران رو بسابید. زعفران ساییده شده رو داخل یه استکان بریزین. دو تا سه قاشق غذاخوری آب جوش بهش اضافه کنین و در استکان رو با نعلبکی بپوشونین تا بخار خارج نشه. بذارین حدود ده دقیقه بمونه تا کاملاً دم بکشه و رنگ بگیره. هرچی زمان دم کشیدنش بیشتر باشه، رنگ نهایی حلواتون پررنگ تر و خوش عطرتر می شه.
شما می تونید زعفران رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله چهارم: به را بپزین
در این مرحله از طرز تهیه حلوای به، داخل یه قابلمه میانه کره یا روغن حیوانی رو بریزین و روی حرارت ملایم ذوب کنین. بعد به رنده شده رو اضافه کنین و حدود 5 تا 7 دقیقه هم بزنین تا بوی خامی به گرفته بشه. حرارت زیاد نباشه چون به زود تیره می شه و رنگ حلواتون تغییر می کنه. وقتی نرم شد، زعفرون دم نموده و پودر هل رو اضافه کنین و دو دقیقه دیگه تفت بدین.
شما می تونید پودر هل رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله پنجم: شکر و گلاب را اضافه کنید
حالا شکر رو کم کم اضافه کنین. در حین هم زدن اجازه بدین تا ذوب بشه و از مخلوط بخار شیرین بلند بشه. بعد گلاب رو بریزین تا هم عطر حلوا کامل بشه و هم بوی خامی از بین بره. در این مرحله باید دقت کنین حرارت نه زیاد باشه (چون ممکنه حلوا بسوزه)، نه خیلی کم (چون شکر درست حل نمی شه). وقتی مایه آغاز کرد به براق شدن و قوام پیدا کردن، آماده مرحله بعده.
شما می تونید شکر و گلاب رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله ششم: مایه حلوای به را میکس کنید
وقتی مایه حلوای به کمی خنک شد (حدود پنج دقیقه بعد از اضافه کردن گلاب)، کل محتوا رو با گوشتکوب برقی یا غذاساز له کنید. چند پالس بزنین تا بافت به کاملاً له بشه و هیچ تکه ای توی حلوا باقی نمونه. این کار باعث می شه حلوا از نظر بافت یکدست و نرم بشه، و در نهایت مایه ای صاف و بدون دونه های به داشته باشین. بعد از میکس، دوباره مایه رو برگردونین داخل قابلمه.
مرحله هفتم: محلول نشاسته را بریزید
محلول نشاسته گل رو قبل از اضافه کردن دوباره هم بزنین تا ته نشین هاش مخلوط بشن. بعد کم کم به مایه حلوا اضافه کنین و مرتب با لیسک یا قاشق چوبی هم بزنین. نشاسته خیلی زود خودش رو می گیره، برای همین حتماً باید همزمان و پیوسته هم بزنین تا ته نگیره یا گلوله نشه. وقتی آغاز کرد غلیظ شدن و کمی از دیواره جدا شد، یعنی حرارت داره درست عمل می کنه.
مرحله هشتم: حرارت را تنظیم کنید
حالا و در این مرحله از طرز تهیه حلوای به، حرارت رو یه کم کمتر کنین و به آرومی حدود ده دقیقه پخت رو ادامه بدین. مرتب از ته به بالا هم بزنین تا حرارت یکنواخت پخش بشه. نشاسته در این مرحله رسیده به نقطه ای که بخار آب ازش خارج می شه و رنگش شفاف تر می شه. اگه حس کردین زیادی سفت شده، می تونین یکی دو قاشق غذاخوری آب جوش اضافه کنین تا حالتش نرم تر بمونه.
مرحله نهم: حلوای به رو تست کنید
یه قاشق از حلوای به رو روی سطح سرد بریزین. اگه بلافاصله خودش رو گرفت، پوسته ننداخت و کمی کشدار بود، آماده ا ست. ولی اگه هنوز چسبناک و خمیری بود، چند دقیقه دیگه تفتش بدین تا جا بیفته. حلوای آماده باید از دیواره قابلمه جدا بشه و وسط قابلمه جمع بشه.
مرحله دهم: حلوای به رو تزئین کنید
حلوا رو همون لحظه داغ داخل ظرف بریزین چون توی گرما شکل دهی راحت تره. اگه می خواین سطحش صاف باشه، با پشت قاشق چرب صافش کنین یا داخل قالب بریزین. می تونین روی حلوا خلال بادام () و خلال پسته () یا پودر نارگیل () بپاشین. برای رنگ زیباتر هم چند قطره از زعفرون غلیظ باقی مونده تون روی سطحش بریزین.
شما می تونید پودر نارگیل، خلال پسته و خلال بادام رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله آخر: حلوای به رو سرو و نگهداری کنید
حلوای به رو به صورت داغ به عنوان عصرونه یا دسر به همراه چای یا دمنوش سرو کنید. بعد از سرد شدن کامل، می تونید حلوا رو داخل ظرف دربسته بذارین و در یخچال نگه دارین. تا پنج روز طعم و بافتش بدون تغییر می مونه. اگه بعداً خواستین مصرفش کنین، چند ثانیه داخل ماکرویو یا روی بخار گرمش کنین تا دوباره نرم و لطیف بشه.
نکات مهم در طرز تهیه حلوای به مجلسی و خوشمزه
- اگه به خیلی سفت بود، قبل از رنده کردن ده دقیقه در آب داغ بخارپز کنین تا موقع تفت دادن زودتر نرم بشه.
- برای اینکه به سیاه نشه، چند قطره آبلیمو موقع رنده کردن روش بریزین و سریع هم بزنین تا رنگش نره.
- حتما از به های سالم، رسیده و خوش طعم بهره ببرید تا حلوای به کیفیت قابل قبولی داشته باشد.
- اگر غذاساز ندارین، از گوشت کوب برقی برای میکس کردن مایه حلوا استفاده کنین تا بافت حلوا کاملاً نرم و یکنواخت بشه.
- زعفرون رو داخل گلاب دم کنین تا رنگ و عطرش غلیظ تر و هماهنگ تر در حلوا پخش بشه.
- برای براق شدن سطح حلوا، آخر پخت یه قاشق چای خوری کره سرد اضافه کنین و سریع هم بزنین.
- اگر رنگ حلوای به تیره شد، چند قطره آب جوش روش بریزین و چند دقیقه روی حرارت ملایم هم بزنین تا رنگ برگرده.
- بهتره پودر هل رو در دو مرحله اضافه کنین؛ نصفش هنگام تفت اولیه و نصفش آخر کار برای موندگاری عطرش.
- برای جلوگیری از ته گرفتن حلوای به، از قاشق چوبی تخت استفاده کنین تا ته قابلمه رو کامل تمیز کنه.
- در طرز تهیه حلوای به، بهتره قبل از ریختن محلول نشاسته، یکی دو قاشق از مایه داغ حلوا رو داخلش بریزین تا دماش یکی بشه و گره نخوره.
- برای بافت سبک تر، می تونین نصف کره رو با روغن مایع جایگزین کنین تا حلوا لطیف تر بشه.
- اگه می خواین حلوا شکل قالبی بگیره، در حالت داغ داخل قالب سیلیکونی بریزین تا فرم خودش رو حفظ کنه.
- برای عطر پاییزی تر، کمی رنده پوست پرتقال خشک یا پودر دارچین به زعفرون دم نموده اضافه کنین.
- مقدار تفت اولیه به رنگ نهایی حلوا جهت می ده؛ تفت کوتاه رنگ زرد روشن، تفت زیاد نارنجی پررنگ می ده.
- اگه بعد از سرد شدن حلوا سفت شد، کمی آب جوش و یک قاشق کره اضافه کنین و روی بخار، هم بزنین تا دوباره نرم بشه.
- برترین ظرف پخت برای این حلوا قابلمه لعابی یا مسی نازک با کف سنگینه تا حرارت یکنواخت پخش بشه و ته نگیره.
فوت و فن های خوشمزه شدن حلوای به
چطور بفهمیم حلوای به کاملاً پخته و آماده است؟
وقتی مایه از دیواره قابلمه جدا بشه و وسط قابلمه جمع بشه، یعنی آب اضافی تبخیر شده و حلوا جا افتاده.
اگه موقع پخت حلوا ته گرفت، باید چیکار کنیم؟
بلافاصله مایه رو به ظرف نو منتقل کنین، ته سوخته ها رو نریزین و کمی کره یا روغن اضافه کنین تا بوی سوختگی از بین بره.
برای رنگ روشن تر حلوای به چه کاری باید کرد؟
تفت اولیه میوه به رو کوتاه تر انجام بدین و از زعفرون کمتر استفاده کنین تا رنگ زرد طلایی بمونه و نارنجی نشه.
چرا برخی وقتا حلوا بعد از سرد شدن ترک می خوره؟
به خاطر حرارت بالا و کمبود چربی در انتهای پخت، بهتره قبل از سرو، یک قاشق چای خوری کره سرد بهش اضافه کنین.
اگه حلوای به زیادی شل دراومد چی کار کنیم؟
ده دقیقه روی حرارت ملایم تر بذارین تا بخار اضافی خارج بشه. اگر هنوز شل بود، کمی نشاسته حل شده در آب اضافه کنین.
میشه از شکر قهوه ای به جای شکر سفید استفاده کرد؟
بله، ولی رنگ حلوا تیره تر می شه و طعمش کمی کاراملی می شه که برخیا دوست دارن، برخیا نه.
چطور بوی خامی نشاسته در حلوای به از بین می ره؟
در طرز تهیه حلوای به، نشاسته باید کم کم و با هم زدن مداوم روی حرارت ملایم بپزه تا خامی کاملاً گرفته بشه.
اگه غذاساز یا گوشتکوب برقی نداشتیم برای له کردن به، چه جایگزینی هست؟
از صافی ریز استفاده کنین و مایه رو با قاشق له کنین تا یکدست بشه.
برای اینکه حلوای به نرم و کش دار بمونه چی کار کنیم؟
در انتهای پخت، حلوا رو زیاد روی حرارت نگه ندارین و یه قاشق چای خوری روغن حیوانی یا کره اضافه کنین.
میشه حلوای به رو فریز کرد؟
بله، فقط باید کاملاً خنک باشه. داخل ظرف دربسته بذارین و تا یک ماه قابل فریز کردنه. برای مصرف، بزارین تو یخچال ذوب بشه و بعد روی بخار گرم کنین.
منبع: افق کوروش